Overzicht makelaars
Makelaars tarieven
Makelaar zoeken:
 
[uitgebreid zoeken]
Home
Rekenmodules
De makelaar
Aankopen
Verkopen
Kosten Koper
Woning huren
Waarde woning
Courtage Makelaar
Makelaarsjargon
Franchise
Onderhandelen
De notaris
Taxatierapport nodig?
Hypotheek nodig?
Makelaars nieuws
Links
Aanmelden
Makelaar zoeken op regio:
Login makelaars



  Tarieven makelaarsMakelaar zoekenInformatie  
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning

Vragen & antwoorden over de onderhandeling

Bieden
Wanneer u geïnteresseerd bent in een woning die te koop staat, volgt over het algemeen een traject van bieden en onderhandelen. U kunt naar eigen inzicht, of bijgestaan door een aankopend makelaar, een bod doen op de woning. Uiteraard dient dit bod enigszins gerelateerd te zijn aan de vraagprijs om door de verkoper serieus te worden genomen.

Onderhandelen
Nadat u dit bod heeft gedaan, is het mogelijk dat de verkoper wenst te onderhandelen. Hij zal een tegenbod doen waarop u weer kunt reageren. Op die manier zult u, mits de insteek goed was, tot elkaar kunnen komen.

Optierecht
Na de onderhandeling kan de verkoper u een optie gunnen. Dit houdt in dat u het eerste recht van koop, voor de reeds onderhandelde prijs, krijgt van de verkoper. Aan het optierecht is altijd een termijn verbonden. Gedurende deze termijn mag het object niet aan iemand anders worden verkocht. Tijdens de optieperiode kunt u overwegen of u tot aankoop over wilt gaan en bijvoorbeeld nagaan of u een financiering kunt krijgen voor het object.

Koopovereenkomst
Wanneer u binnen de optieperiode besluit over te gaan tot aankoop van het object, dan is de koop een feit! De verkopend makelaar en u zullen gegevens uit moeten wisselen om aan de hand hiervan een koopovereenkomst op te maken. Deze koopovereenkomst is bindend voor beide partijen en bepaalt ook wanneer en bij welke notaris de overdracht zal plaatsvinden. Na het tekenen van de overeenkomst heeft u nog wel drie dagen de tijd om na te denken over uw koop.



Wanneer start de onderhandeling?
De onderhandeling start op het moment dat u een bod hebt gedaan op de woning en de verkoper op dat bod een tegenbod uitbrengt. Daarnaast bent u in onderhandeling wanneer de verkopende partij nadrukkelijk aangeeft dat hij in onderhandeling is met u. U bent nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij het bod met de verkopende partij gaat overleggen.

De makelaar is aan het onderhandelen over een bod. Mogen de bezichtigingen dan gewoon doorgaan?
Dat mag. Onderhandelen met een partij betekent namelijk niet direct dat de geïnteresseerde partij ook daadwerkelijk gaat kopen. Daarnaast kan de verkoper willen weten of er wellicht nog meer belangstellenden zijn. De makelaar zal echter geen uitspraken doen over de hoogte van biedingen, om overbieden te voorkomen. Onderhandelen betekent niet dat het daadwerkelijk tot een verkoop leidt. Wel is het zo dat de makelaar geen onderhandelingen mag openen als hij of zij nog met u aan het onderhandelen is, ook niet als het nieuwe bod veel hoger is.

Mag de verkopende partij de vraagprijs van een woning verhogen tijdens de onderhandelingen?
Ja, dit mag. De vraagprijs is namelijk alleen een uitnodiging voor het doen van een bod. De verkoper is vrij om de vraagprijs op elk moment te verhogen of verlagen. Daarnaast vervalt elk bod op het moment dat er een tegenbod wordt gedaan.

Word ik koper als ik de vraagprijs bied?
Op het moment dat u een bod doet, kan de verkoper ervoor kiezen dit bod te aanvaarden of niet, en hij of zij kan eventueel een tegenbod doen. Daarnaast kunt u zich altijd nog terugtrekken, en bent u bij het doen van een bod nog niet verplicht de woning ook daadwerkelijk te kopen.

Wanneer komt de koop tot stand?
Op het moment dat de verkopende en aankopende partij het eens worden over de belangrijkste zaken (zoals de prijs, ontbindende voorwaarde e.d.), moet de koop schriftelijk worden vastgelegd. Deze afspraken worden vastgelegd in een koopakte, welk is opgetekend door de verkoopmakelaar of de notaris. In deze koopakte moet staan wat beide partijen afgesproken hebben. De ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk onderwerp. Hierover moeten beide partijen het eens zijn voor de mondelinge verkoop. Na het ondertekenen van de koopakte hebt u wettelijk gezien nog drie dagen de tijd om na te denken over de aankoop. Dit zal in de meeste gevallen echter langer duren, aangezien zon- en feestdagen niet gelden als bedenkdagen.

Mag een makelaar tijdens de onderhandelingen het verkoopsysteem wijzigen?
Dit mag. Het is soms lastig te bepalen wie de beste koper is wanneer er veel belangstellenden zijn. De makelaar mag dan, in overleg met de verkoper, de onderhandeling afbreken en het verkoopsysteem aanpassen.

De makelaar vraagt een veel te hoge prijs voor een woning. Is dat toegestaan?
Dat is toegestaan. De verkoper mag (in overleg met de makelaar) bepalen voor welk bedrag hij zijn woning verkoopt. De koper is uiteraard vrij om te onderhandelen over de prijs, maar uiteindelijk beslist de verkoper of hij daarmee akkoord gaat.

Wat is een optie?
Als u een optie krijgt op een woning, geeft de verkoper u de gelegenheid te bedenken of u over wilt gaan tot aankoop en of u zaken als financiering rond kunt krijgen. Aan deze optie is altijd een termijn verbonden en tijdens deze termijn mag de woning niet aan een andere partij verkocht worden. Een optie gaat altijd pas in na de onderhandelingen.

Wanneer ik de eerste ben die reageert voor een bezichtiging en de eerste ben die een bod doet, moet de makelaar dan als eerste met mij onderhandelen?
Nee. Het is niet in het voordeel van de verkopende partij om biedingen in volgorde te behandelen. Daarnaast bepaalt de verkoper samen met de verkopend makelaar de procedure. De verkopend makelaar moet u echter wel informeren over deze procedure.

Wat is ‘kosten koper’ en zit de makelaarscourtage daarin?
De kosten koper (k.k.) zijn de kosten van de notaris, die worden gemaakt tijdens het opmaken van de leveringsakte en tijdens het inschrijven van deze akte in de registers. De verkoper er zijn makelaar kunnen van tevoren bepalen of zij de woning 'kosten koper' aanbieden of niet. Bij bestaande bouw is dit vaak het geval, bij nieuwbouw wordt een woning meestal 'vrij op naam' (v.o.n.) aangeboden. In dat geval komen de kosten van de notaris voor rekening van de verkopende partij. Wanneer de verkoper een makelaar inschakelt, dient hij deze zelf te betalen, ongeacht of er kosten koper of vrij op naam wordt verkocht.


Deze informatie is afkomstig van de website van de VBO www.vbo.nl
Makelaarsland Webmakelaardij Erkende Taxateurs