Overzicht makelaars
Makelaars tarieven
Makelaar zoeken:
 
[uitgebreid zoeken]
Home
Rekenmodules
De makelaar
Aankopen
Verkopen
Kosten Koper
Woning huren
Waarde woning
Courtage Makelaar
Makelaarsjargon
Franchise
Onderhandelen
De notaris
Taxatierapport nodig?
Hypotheek nodig?
Makelaars nieuws
Links
Aanmelden
Makelaar zoeken op regio:
Login makelaars



  Tarieven makelaarsMakelaar zoekenInformatie  
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning

De voordelen van een aankoopmakelaar

In ruil voor zijn deskundigheid brengt de makelaar een vergoeding in rekening. Daarom bent u in sommige gevallen beter af wanneer u geen gebruik maakt van de diensten van de makelaar. Wanneer u zelf over voldoende kennis en vaardigheden beschikt kunt u overwegen geen makelaar in te schakelen.

Aankopende makelaar
U kan de makelaar de opdracht geven om voor u het hele aankoopproces te begeleiden. De makelaar zal hiervoor courtage vragen. Het voordeel van een zoekopdracht is dat u vaak als eerste inzicht krijgt in het nieuwe huizenaanbod. In sommige delen van het land is de vraag naar bepaalde soorten woningen groter dan het aanbod. Een zoekopdracht is dan haast de enige manier om de woning te vinden die u zoekt. U kunt als een van de eerste potentiële kopers een optie nemen of onderhandelen.

Wanneer u een makelaar de opdracht geeft om het aankoopproces te begeleiden (zoekopdracht) zal hij hiervoor een vergoeding, de courtage, vragen. In de regel ligt de courtage op 1,63% (excl. BTW) van het aankoopbedrag van de woning. In sommige gevallen is de courtage onderhandelbaar. Ook zijn er sinds kort landelijke initiatieven waarbij er een vast bedrag in rekening wordt gebracht in plaats van een percentage. Voor dit bedrag houdt de makelaar u op de hoogte van het meest actuele huizenaanbod en gaat hij samen met u woningen bezichtigen. Hij onderhandelt namens u en zorgt ervoor dat de meeste administratieve zaken voor u worden afgehandeld.

Wat doet een makelaar voor u als koper?
Wanneer u het hele koopproces uit handen wil geven, dan kunt u de makelaar een aankoopopdracht geven. Uw makelaar begeleidt u dan van oriëntatie tot aankoop. Dit wordt een aankoopopdracht genoemd. Concreet mag u het volgende verwachten:
  • Aan de hand van uw financiële situatie en uw wensen bepaalt de makelaar hoeveel u maximaal uit kunt geven.
  • Aan de hand van uw wensen en eisen bepaalt de makelaar samen met u naar welke woningen gezocht kan worden.
  • De makelaar houdt u op de hoogte van het aanbod van de door u gewenste woningen in uw regio.
  • U wordt begeleidt bij het bezichtigen van woningen. Daarnaast kan de makelaar u informeren over de fiscale, juridische en bouwkundige voor- en nadelen van een specifieke woning.
  • De makelaar voert voor u de onderhandelingen met de verkoper.
  • De makelaar controleert de koopovereenkomst en informeert u over eventuele clausules.
  • De makelaar informeert u over uw mogelijkheden met betrekking tot de hypotheek.
Voor dit pakket aan diensten betaalt u een aanzienlijk bedrag aan courtage. Daarom bieden makelaars ook aan om een gedeelte van deze activiteiten voor u uit te voeren. Wanneer u zelf een woning heeft gevonden, kunt u bijvoorbeeld de makelaar inschakelen vanaf de eerste bezichtiging . Bij een aankoopopdracht verdient het aanbeveling met de makelaar af te spreken dat u bij geen resultaat geen of minder kosten verschuldigd bent.

Oriëntatieopdracht
Naast het uitbesteden van de volledige aankoopopdracht, kunt u ook eerst een oriëntatieopdracht verstrekken. Bij een oriëntatieopdracht gaat de makelaar gedurende een afgesproken periode op zoek naar huizen die bij u passen. Dit heeft als voordeel dat u eerst voor een vooraf afgesproken bedrag een goed beeld krijgt van de markt. Bovendien kunt u, als de dienstverlening u niet bevalt, wisselen van makelaar.

Wanneer u via een oriëntatieopdracht meteen een goede woning heeft gevonden, dan kun u meteen zaken gaan doen met de verkopende makelaar. De verkopende makelaar mag u geen courtage kosten in rekening brengen.

Wilt u na een oriëntatieopdracht een eigen makelaar bij de koop betrekken, dan mag uw makelaar dit alleen doen wanneer hij het huis niet zelf aanbiedt. Zo wordt een onpartijdige bemiddeling door uw makelaar gegarandeerd. Voor het verdere verloop van het koopproces met makelaar betaalt u courtage kosten.

Een nadeel van het verlenen van een oriëntatieopdracht is dat uw makelaar waarschijnlijk de klanten die een volledige koopopdracht geven, voorrang zal verlenen. Bovendien kunt u voor eerste oriëntatie ook heel goed terecht op websites of kranten advertenties.

Garantieregelingen
Stel, u hebt een huis gekocht en na een half jaar blijkt de woning verborgen gebreken te hebben. Voor dit soort gevallen biedt de makelaar een garantieregeling. Met een garantieregeling bent u verzekerd tegen ernstige gebreken, die bij de keuring van de woning niet bekend zijn.

De bouwkundige keuring zorgt ervoor dat u een goed idee krijgt van de bouwkundige staat van een woning. Dit is voordelig wanneer u over de prijs wilt gaan onderhandelen of alvast een inschatting wilt van de kosten van onderhoud. Daarnaast gebruikt een verzekeraar de keuring om inzicht te krijgen in het risico van verborgen gebreken.

Alle onderdelen die bij de keuring als solide worden aangemerkt vallen onder de garantieregeling. De bouwkundige keuring is niet helemaal waterdicht. Daarom is het mogelijk dat er toch gebreken boven water komen. In overleg met uw makelaar kunt u kiezen welke onderdelen u onder een garantieregeling wilt laten vallen.

Makelaarskosten en de fiscus
De kosten die de makelaar u in rekening brengt in verband met de aankoop van de woning zijn niet aftrekbaar. Als u deze kosten niet uit eigen middelen betaalt, maar in de hypotheek meeneemt, is de rente over dit gedeelte van de lening wél aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting.
Makelaarsland Webmakelaardij Erkende Taxateurs