Overzicht makelaars
Makelaars tarieven
Makelaar zoeken:
 
[uitgebreid zoeken]
Home
Rekenmodules
De makelaar
Aankopen
Verkopen
Kosten Koper
Woning huren
Waarde woning
Courtage Makelaar
Makelaarsjargon
Franchise
Onderhandelen
De notaris
Taxatierapport nodig?
Hypotheek nodig?
Makelaars nieuws
Links
Aanmelden
Makelaar zoeken op regio:
Login makelaars  Tarieven makelaarsMakelaar zoekenInformatie  
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning

Nederlandse franchiseketens voor makelaars

Een franchise is een methode van zakendoen waarbij een ondernemer (de franchisenemer) een contract sluit met de eigenaar van een handelsnaam (de franchisegever), die de franchisenemer het recht geeft om tegen betaling een zaak met die handelsnaam te exploiteren. Dit wordt veel gedaan bij supermarktketens en fastfoodrestaurants zoals McDonald's en komt ook voor bij dienstverlenende bedrijven, zoals makelaardijen.

Het franchisebedrijf lijkt op een filiaal, maar een filiaal is volledig eigendom van het moederbedrijf en het franchisebedrijf is eigendom van de franchisenemer. Een filiaal wordt geleid door een werknemer van het moederbedrijf en een franchisenemer is zelfstandig ondernemer.

Kenmerkend voor een franchisecontract is het gebruik van een herkenbare formule. Bijvoorbeeld, alle Garantiemakelaarskantoren in Nederland zijn voor de consument als 'Garantie Makelaar' herkenbaar.

Bij de keuze voor een makelaar verdient het aanbeveling te controleren of de makelaar is aangesloten bij of gecertificeerd door één van de drie brancheverenigingen (NVM ,LMV en VBO).

Voor 2001 beschermde de wet de titel makelaar. Tegenwoordig mag iedereen zich makelaar noemen. Om de klant te garanderen dat een makelaar goed opgeleid is, werken de drie brancheverenigingen met een certificaat. Bovendien vereist het certificaat regelmatige bijscholing.

Het voordeel van een makelaar die aangesloten is bij een van de drie makelaarsverenigingen is dat ze gebonden zijn aan bepaalde kwaliteitseisen en dat er een goede klachten- en geschillenafhandeling is. Zo zijn alle NVM, LMV, en VBO makelaars standaard aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC).

Niet alle franchisekantoren zijn aangesloten bij een van de drie brancheverenigingen. Sommige franchiseverbanden verplichten de deelnemers om lid te zijn van een specifieke branchevereniging, andere hebben deze verplichting niet.

Franchising is dus een hechte vorm van samenwerking tussen juridisch zelfstandige ondernemers, de franchisegever en de franchisenemer, die onder gebruikmaking van een gemeenschappelijke naam en met een uniforme uitstraling producten en diensten aanbieden aan afnemers.

Een uitgebreid overzicht van de franchiseketens in de makelaardij vindt u hieronder:
Makelaarsland Webmakelaardij Erkende Taxateurs