Overzicht makelaars
Makelaars tarieven
Makelaar zoeken:
 
[uitgebreid zoeken]
Home
Rekenmodules
De makelaar
Aankopen
Verkopen
Kosten Koper
Woning huren
Waarde woning
Courtage Makelaar
Makelaarsjargon
Franchise
Onderhandelen
De notaris
Taxatierapport nodig?
Hypotheek nodig?
Makelaars nieuws
Links
Aanmelden
Makelaar zoeken op regio:
Login makelaars  Tarieven makelaarsMakelaar zoekenInformatie  
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning

Informatie bij het inschakelen van een makelaar

Makelaars verdienen hun brood met het kopen en verkopen van huizen. Wanneer u een huis wilt verkopen of kopen, kunt u bij de makelaar terecht. De makelaar is bekend met de huizenmarkt, en is een goede onderhandelaar.

Wel of geen makelaar?
In ruil voor zijn deskundigheid brengt de makelaar een vergoeding in rekening. Daarom bent u in sommige gevallen beter af wanneer u geen gebruik maakt van de diensten van de makelaar. Wanneer u zelf over voldoende kennis en vaardigheden beschikt kunt u overwegen geen makelaar in te schakelen.

De makelaar kan u helpen bij het zoeken naar een leuke woning. Verder weet de makelaar de juiste prijs voor een woning, en kan de makelaar helpen met het maken van een verkoop- of koopplan. Bij onderhandelingen over de koop- of verkoopprijs kunt u veel baat hebben bij de onderhandelingservaring van de makelaar. Tot slot begeleidt de makelaar u bij het maken van afspraken en de bezichtiging van de woning.

Voor elk van de taken van de makelaar kunt u een afweging maken of u dit zelf kunt en wilt doen. Om zelf de juiste prijs voor een huis te bepalen, dient u zich uitgebreid te verdiepen in de woningmarkt. Bij het onderhandelen kunt u erop rekenen dat u tegenover een ervaren makelaar komt te staan, u moet dan precies weten wat uw onderhandelingsruimte is. Bij zelfstandige bezichtiging van de woning dient u te weten waar u op moet letten. Tot slot gaat het bij koop of verkoop van een huis om veel geld, u steekt zich waarschijnlijk voor een lange tijd in de schulden. Wanneer u zonder een makelaar een woning koopt of verkoopt, dient u precies te weten waar u mee bezig bent.

Dankzij het internet is het zoeken naar een fijne woning een stuk eenvoudiger geworden. Zo kunt u bijvoorbeeld op de site van de NVM: www.funda.nl en de VBO: www.vbo.nl terecht voor een groot deel van het woningaanbod in Nederland. Belangrijk voor de vraag of u in deze fase van het koopproces al een makelaar inschakelt, is dat het aanbod pas na een dag (soms zelfs meerdere dagen) op de site terecht komt. Tot die tijd krijgen mensen die werken met een NVM of VBO makelaar voorrang. De makelaar heeft in dit geval een voorsprong op zelfstandige kopers. Ook kan het van belang zijn of u op de populaire website funda wilt komen te staan met uw woning.

Voor de verschillende stappen in het koop- of verkoopproces kunt u vaak een makelaar inschakelen, zonder dat u meteen alles overdraagt. Zo kunt u de makelaar vragen een woning te taxeren. Vaak zijn makelaars uitstekend op de hoogte van de recente prijsontwikkelingen in uw omgeving. Daarnaast weet de makelaar waar hij op moet letten om de waarde van een huis te bepalen.

Bij het onderhandelingsproces kunt u ook gebruik maken van de diensten van een makelaar. Op deze manier spaart u de kosten van het voortraject van zoeken en bezichtigen uit. Wel hebt u tijdens de onderhandelingen de hulp van een ervaren onderhandelaar, die weet waarop te letten.

Welke makelaar?
Kiest u ervoor gebruik te maken van een makelaar, dan komt u voor de keuze welke makelaar u gaat gebruiken. Bij de keuze voor een makelaar verdient het aanbeveling te controleren of de makelaar is aangesloten bij of gecertificeerd door één van de drie brancheverenigingen (NVM ,VastgoedPro en VBO).

Voor 2001 beschermde de wet de titel makelaar. Tegenwoordig mag iedereen zich makelaar noemen. Om de klant te garanderen dat een makelaar goed opgeleid is, werken de drie brancheverenigingen met een certificaat. Bovendien vereist het certificaat regelmatige bijscholing.

Het voordeel van een makelaar die aangesloten is bij een van de drie makelaars verenigingen is dat ze gebonden zijn aan bepaalde kwaliteitseisen en dat er een goede klachten en geschillen afhandeling is. Zo zijn alle NVM, VBO, en VastgoedPro makelaars standaard aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC).

Franchise samenwerkingsverbanden
De laatste paar jaar besluiten steeds meer makelaars samen te gaan werken. Een belangrijk voorbeeld van zo’n samenwerkingsverband is de ERA (electronic realty associates). Bij de ERA aangesloten makelaars benaderen de markt actief, en proberen de klant van goede informatie te voorzien. De ERA eist van Nederlandse makelaars lidmaatschap van de NVM. Dit garandeert de deskundigheid en integriteit van de makelaar.

Ook de Garantiemakelaar is een voorbeeld van een samenwerkingsverband van makelaars. Een Garantiemakelaar biedt een onafhankelijke bouwkundige keuring bij zowel koop als verkoop van uw woning. Op basis van deze keuring kan de garantie makelaar u goedkoop of zelf gratis een garantieverzekering aanbieden. Daarnaast hebben ook Garantiemakelaars afspraken gemaakt wat betreft informatievoorziening naar de klant.

De genoemde samenwerkingsverbanden vragen NVM lidmaatschap van de leden. Voordat u met een makelaar in zee gaat, is het aan te raden te informeren naar lidmaatschap of certificering door één van de drie brancheorganisaties. Er zijn ook andere franchise formules in de makelaardij. Kijk op onze Franchise pagina voor meer informatie over de franchise ketens die bestaan in de makelaardij.

Garantieregelingen
Stel, u hebt een huis gekocht en na een half jaar blijkt de woning verborgen gebreken te hebben. Voor dit soort gevallen biedt de makelaar een garantieregeling. Met een garantieregeling bent u verzekerd tegen ernstige gebreken, die bij de keuring van de woning niet bekend zijn.

De bouwkundige keuring zorgt ervoor dat u een goed idee krijgt van de bouwkundige staat van een woning. Dit is voordelig wanneer u over de prijs wilt gaan onderhandelen of alvast een inschatting wilt van de kosten van onderhoud. Daarnaast gebruikt een verzekeraar de keuring om inzicht te krijgen in het risico van verborgen gebreken.

Alle onderdelen die bij de keuring als solide worden aangemerkt vallen onder de garantieregeling. De bouwkundige keuring is niet helemaal waterdicht. Daarom is het mogelijk dat er toch gebreken boven water komen. In overleg met uw makelaar kunt u kiezen welke onderdelen u onder een garantieregeling wilt laten vallen.

Makelaarsland Webmakelaardij Erkende Taxateurs