Overzicht makelaars
Makelaars tarieven
Makelaar zoeken:
 
[uitgebreid zoeken]
Home
Rekenmodules
De makelaar
Aankopen
Verkopen
Kosten Koper
Woning huren
Waarde woning
Courtage Makelaar
Makelaarsjargon
Franchise
Onderhandelen
De notaris
Taxatierapport nodig?
Hypotheek nodig?
Makelaars nieuws
Links
Aanmelden
Makelaar zoeken op regio:
Login makelaars  Tarieven makelaarsMakelaar zoekenInformatie  
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning

Courtage Makelaar

Wanneer u een makelaar een aankoop- of verkoopopdracht geeft dient u rekening te houden met de courtage die de makelaar in rekening brengt. Veel makelaars berekenen de courtage als een percentage van de koopsom, maar ook steeds meer makelaars hanteren een vast tarief voor een aankoop- of verkoopdracht. Omdat makelaars vrij zijn in het bepalen van de hoogte van de courtage is het verstandig om de tarieven van verschillende makelaars met elkaar te vergelijken.

Informatie inwinnen over de makelaar
Voordat u een makelaar inschakelt voor een aankoop- of verkoopopdracht is het verstandig om informatie over verschillende makelaars in te winnen. Naast het tarief van de makelaar kunt u kijken naar de verkoopprijs die de makelaar voor de woning kan krijgen en naar de verkoop- of koopstrategie.

Hebt u verschillende makelaars met elkaar vergeleken en hebt u een makelaar op het oog? Zorg dan dat u eerst informatie inwint. U kunt bijvoorbeeld gratis informatie krijgen over het aanbod van een makelaar. Ook is het mogelijk om in overleg met een verkopende makelaar alvast woningen te bezichtigen. Pas wanneer u uitdrukkelijk opdracht geeft te kopen of te verkopen mag de makelaar courtage in rekening brengen. Wanneer u de makelaar opdracht geeft om te kopen of te verkopen is het verstandig om deze afspraak schriftelijk te bevestigen.

De regels voor makelaarscourtage
Een makelaar mag niet zomaar courtage in rekening brengen. Dit mag alleen wanneer u daadwerkelijk een huis koopt of verkoopt. Schakelt u een makelaar in voor een opdracht en annuleert u deze opdracht? Dan mag de makelaar u wel de gemaakte kosten in rekening brengen. Ook hierbij is het weer verstandig om hier afspraken over te maken en deze op papier te zetten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Hebt u een makelaar ingeschakeld voor een aankoopopdracht en vindt u gedurende deze opdracht zelf een woning, dan mag de makelaar alsnog courtage in rekening brengen. Bovendien kan de makelaar courtage in rekening brengen tot drie maanden na het stopzetten van een opdracht. Wanneer u een opdracht stopzet, dient u aan te tonen dat u zonder hulp van de makelaar een woning hebt gevonden. Kunt u dat niet? Dan mag de makelaar courtage in rekening brengen. Ook na die drie maanden kan de makelaar nog courtage in rekening brengen, dit is het geval als u een woning koopt die tijdens de opdracht door de makelaar is aangeboden.

Misverstanden voorkomen
Als u een makelaar inschakelt voor een aankoop- of verkoopopdracht wilt u natuurlijk alle misverstanden voorkomen. Hier kunt u voor zorgen door de makelaar te vragen alle afspraken schriftelijk vast te leggen. U kunt dan altijd terugkomen op de door u gemaakte afspraken.

Daarnaast is het verstandig om u uitgebreid te laten informeren over de voorwaarden van de makelaar en de brancheorganisatie waar de makelaar lid van is.

Bij welke instanties kunt u terecht?

NVM
De NVM is met ruim 3600 aangesloten makelaars en vastgoeddeskundigen de grootste en meest invloedrijke brancheorganisatie op het gebied van vastgoed. De leden van de NVM zijn gespecialiseerd in wonen, bedrijfs- en agrarisch onroerend goed en in vastgoedmanagement.

Via de raad van toezicht van de NVM kunt u een geschil met een NVM makelaar oplossen. Bij de adviescommissie voorwaarden en tarieven van de NVM kunt u terecht voor onterecht in rekening gebrachte courtage. Een NVM lid is gebonden aan de regels en voorwaarden van de NVM.

Meer informatie over de NVM

VastgoedPro
De VastgoedPro is een fusie van LMV en RVT. Het doel is het behartigen van de belangen van de aangesloten makelaars en hun cliënten. De activiteiten zijn gericht op het verhogen van de kwaliteit van de makelaardij in onroerende zaken.

Wanneer u problemen heeft met een VastgoedPro makelaar kunt u terecht bij de geschillencommissie. Deze geschillencommissie kan leden van de VastgoedPro een straf opleggen, wanneer u verkeerd behandelt bent.

Meer informatie over VastgoedPro

VBO-makelaars
De snelst groeiende en meest actieve brancheorganisatie voor makelaars in onroerend goed. De ruim 800 aangesloten makelaars stellen de consument centraal en staan voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

De VBO Makelaars zijn vakbekwaam en worden permanent getoetst om hun vakkennis bij te houden. Om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen is de VBO Makelaar gehouden aan de gedragscode. Op het handelen wordt toegezien door een onafhankelijk tuchtcollege.

Meer informatie over VBO

Vergelijk nu de tarieven van verschillende makelaars!
Makelaarsland Webmakelaardij Erkende Taxateurs