Overzicht makelaars
Makelaars tarieven
Makelaar zoeken:
 
[uitgebreid zoeken]
Home
Rekenmodules
De makelaar
Aankopen
Verkopen
Kosten Koper
Woning huren
Waarde woning
Courtage Makelaar
Makelaarsjargon
Franchise
Onderhandelen
De notaris
Taxatierapport nodig?
Hypotheek nodig?
Makelaars nieuws
Links
Aanmelden
Makelaar zoeken op regio:
Login makelaars



  Tarieven makelaarsMakelaar zoekenInformatie  
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning

Makelaarsjargon

Drie dagen bedenktijd bij aankoop woning
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen, waarbij de koper wat ruimte wordt gegund bij de beslissing omtrent de duurste aankoop van zijn leven. Het wetsvoorstel omvat drie belangrijke punten:
  • De bedenktijd van drie dagen bij de aankoop van de woning.
  • De koper is niet verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen van de "voorlopige" koopakte. Men kan gebruik maken van een modelcontract, zoals vele makelaars die gebruiken.
  • Wel kan koper vragen of de notaris de "voorlopige" koopakte inschrijft in het openbare register. Hierdoor kan de woning niet nog eens, en voor een hogere prijs worden verkocht tijdens de bedenktijd.
Voorlopig koopcontract
Een voorlopig koopcontract is in tegenstelling tot wat de naam suggereert helemaal niet voorlopig. U zit met een voorlopig koopcontract aan de koop vast. Een mondeling koopcontract is niet meer rechtsgeldig. Alleen een schriftelijk koopcontract is nu nog rechtsgeldig.

Kosten Koper (k.k.)
Deze afkorting wordt bijna altijd toegevoegd aan de aanbiedingsprijs van een bestaande woning. Wanneer dit het geval is dient de koper rekening te houden met een aantal bijkomende kosten:
  • Overdrachtsbelasting (2% van de koopprijs).
  • Notariskosten voor de eigendomsoverdracht.
  • Kosten inschrijving kadaster.
Gemiddeld komen deze kosten samen neer op ongeveer 6% van de koopsom. Overigens wordt de overdrachtsbelasting niet berekend over roerende zaken die de koper overneemt van de verkoper. Daarnaast maakt u bij 'kosten koper' nog andere kosten. Het gaat dan om -van uw belastbaar inkomen- aftrekbare kosten als: In de praktijk betekent dit dat u voor uw 'kosten kosten'-huis in de regel zo'n 6% meer betaalt dan de koopsom.

Vrij op naam (v.o.n.)
V.o.n. betekent 'vrij op naam'. Van 'vrij op naam' is meestal sprake bij nieuwbouwwoningen. Inschrijving in het kadaster, overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsoverdracht komen niet voor uw rekening, maar worden door de verkoper betaald. Een 'vrij op naam'-woning kost in de regel zo'n 3% meer dan de koopsom.

Erfdienstbaarheid
Op een perceel of object kunnen verplichtingen en rechten rusten. In de (notariële) overdrachtsakte moeten deze rechten en verplichtingen vermeld worden. Naar aanleiding van deze akte worden ze ook vermeld bij het kadaster.

Een veel voorkomende erfdienstbaarheid is het recht van overpad. Hierbij verleent u of heeft u recht om over een perceel te gaan naar een ander perceel. Andere erfdienstbaarheden kunnen zijn: het recht of de plicht om een deel van een perceel al dan niet te bebouwen; het recht om met een raam uit te kijken op het perceel van de buren. Erfdienstbaarheden gaan, mits bij notariële akte vastgelegd, bij verkoop over op de nieuwe eigenaar.

Makelaarsland Webmakelaardij Erkende Taxateurs