Overzicht makelaars
Makelaars tarieven
Makelaar zoeken:
 
[uitgebreid zoeken]
Home
Rekenmodules
De makelaar
Aankopen
Verkopen
Kosten Koper
Woning huren
Waarde woning
Courtage Makelaar
Makelaarsjargon
Franchise
Onderhandelen
De notaris
Taxatierapport nodig?
Hypotheek nodig?
Makelaars nieuws
Links
Aanmelden
Makelaar zoeken op regio:
Login makelaars  Tarieven makelaarsMakelaar zoekenInformatie  
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning

Wat zijn de kosten koper?

Wanneer u een bestaande woning wilt kopen krijgt u te maken met kosten koper (k.k). Kosten koper wil zeggen dat u als koper alle kosten betaalt om het huis op uw naam te krijgen. Wanneer bij de vraagprijs “kosten koper” vermeld staat dan betekent dat dat de kosten voor de koper zijn en dat deze nog niet bij de prijs zijn inbegrepen.

Waaruit bestaan kosten koper?
Kosten koper bestaan officieel uit de overdrachtsbelasting en de kosten die de notaris in rekening brengt voor het opmaken en inschrijven van de akte van levering. In de volksmond worden onder kosten koper ook alle kosten bedoeld die daar weer mee te maken hebben. Kosten koper bestaan dan dus uit:
  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten van de overdracht
  • Notariskosten voor de hypotheek
  • Afsluitprovisie voor de hypotheek
  • Taxatiekosten voor de hypotheek
  • Kosten van de bouwkundige keuring
  • Kosten voor de aankoopmakelaar

Hoe hoog zijn kosten koper?
Het totaal van de bijkomende kosten ligt meestal tussen de 4 en 6 procent van de koopsom. Het totale bedrag kosten koper kan dus behoorlijk oplopen. Wel is een deel van deze kosten fiscaal aftrekbaar, dat houdt in dat u de kosten in het jaar van aankoop van uw belastbaar inkomen in box 1 mag aftrekken.

De hoogte van het inschrijven van de hypotheekakte en de transsportakte bij het Kadaster liggen vast. Andere kosten kunnen per aanbieder flink verschillen. Het is dus erg verstandig om de kosten van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. U kunt dan behoorlijk veel geld besparen. Voor het vergelijken van notaristarieven kijkt u op www.notaristarieven.nl. Tarieven van makelaars vergelijkt u hier.
Makelaarsland Webmakelaardij Erkende Taxateurs